Monumentale beuk

Op landgoed Steenenburg staat centraal in het kasteelpark een monumentale, bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea’) De beuk is tussen de 130 en 150 jaar oud en de afgelopen jaren sterk in conditie achteruit gegaan. De beuk staat centraal in het kasteelpark en is daarmee een echte eye catcher. Het is een levend monument, met een cultuur historische betekenis. De boom vormt een ensemble met het kasteel.

Om de beuk zolang mogelijk te behouden is in samenspraak met de Jan Kelders Beheer, Dirk Lips, de Natuur- en milieuvereniging gemeente Heusden en de NMV Het Groene Hart Brabant besloten de groeiplaats te verbeteren. Daarvoor zijn begin juni door vrijwilligers de graszoden binnen de boomkrans afgestoken, is er een laag schimmel houdende compost aangebracht, met daarop weer een laag mulch bestaande uit gecomposteerde houtsnippers. De houtsnippers voeden, net als de compost, de boom met mineralen en organische stof en houden het hemelwater vast en voorkomen uitdroging van de toplaag. Verder zijn er regenwormen toegevoegd om de bodem verder te verbeteren. Wormen verbeteren de structuur en de luchtigheid van de grond en zorgen ervoor dat de bodem meer water kan opnemen en vasthouden. Tot slot is de stam aan de zonkant afgezet met houten palen om zonnebrand tegen te gaan.

We hopen met al deze maatregelen nog lang te mogen genieten van deze prachtige, markante beukenboom die nog stamt uit de tijd van de postkoets.