Landschapsbeheer door vrijwilligers

De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) gaat met de gemeente samenwerken aan het beheer van het groen op landgoed Steenenburg. De werkzaamheden vinden plaats iedere eerste zaterdag van de maand van 9.00-12.30. Wil je ook meewerken aan het groenbeheer op het Landgoed, meld je dan aan via info@natuurenmilieuheusden.nl .

De NMVH heeft al sinds jaren een werkgroep Landschapsbeheer. Meer dan twintig mensen werken elke woensdag in de natuur in de gemeente. Omdat de eerste groep de maximum grootte had bereikt is een tweede werkgroep Landschapsbeheer opgezet. Die tweede groep bestaat inmiddels ook alweer uit meer dan 15 mensen. Deze tweede groep werkt vooral aan de Duinweg in Drunen.

Nu gaat de NMVH een derde werkgroep starten; deze gaat werken op Landgoed Steenenburg, op de zaterdagmorgen. Ze beginnen kleinschalig. Onder andere met het bladvrij houden van paden, vrij snoeien van paden, verwijderen van concurrerende beplanting bij de nieuwe aanplant, beheersen van klimop die vanaf de grond de bomen in groeit (met name bij de laanbomen).

Op de opengevallen plaatsen komt nieuwe aanplant van inlandse soorten die hier van nature thuishoren. Dit zorgt voor een versterking van de biodiversiteit. Al het hout dat vrijkomt bij de beheerwerkzaamheden blijft in het gebied liggen; dat gaat dan weer als voedsel dienen voor al het bodemleven.

Lijkt het je ook wel wat om op een ontspannen manier bezig te zijn in de natuur? Wil je je graag uitleven in de natuur? Neem dan contact met op met de NMVH. Ze kunnen alle hulp en ondersteuning gebruiken. Mail naar info@natuurenmilieuheusden.nl !

00